Home Post Wachtbeleving ziekenhuis

Wachtbeleving ziekenhuis

Je herkent het vast wel, je zit in de spreekkamer bij de (huis-)arts, te wachten tot je aan de beurt bent en hoewel er misschien niks te vrezen valt, ontstaat er toch een akelig gevoel. Waar ligt het aan? Misschien de geur die er hangt, de pruttelende mensen om je heen, de ruimte waar je in zit of misschien wel dat het zo lang duurt voordat je aan de beurt bent. Hoewel niet alle angst weg te nemen valt (als je voor een akelig darmonderzoek in de wachtkamer zit, zal je je hoe dan ook niet prettig voelen), zijn er wel mogelijkheden om middels kleine aanpassingen in de wachtruimte het angstniveau wat te verminderen, wat kun je doen?

Door het verspreiden van bepaalde geuren kunnen mensen zich minder angstig voelen. Zo blijkt uit  onderzoek dat het subtiel verspreiden van een lavendelgeur het angstniveau kan verminderen.[1] Zou het dan zo simpel zijn, gewoon een geurtje verspreiden en klaar is kees? Helaas blijkt uit onze praktijkervaring dat het niet altijd zo simpel is. Zo hebben we in twee verschillende ziekenhuizen het angstniveau van patiënten in de wachtkamer onderzocht. Er werden verschillende geuren getest en waar in het ene ziekenhuis de lavendelgeur wel een positief effect op het angstniveau leek te hebben, zagen we dit niet bij het andere ziekenhuis. Vreemd?! Ja en nee. Beleving en angstniveau kunnen met meerdere dingen samenhangen. In het ziekenhuis waar de lavendelgeur niet werkte waren in de wachtruimte meerdere deuren en was het onzeker uit welke deur de arts zou komen. Vermoedelijk is dit van invloed geweest op het angstniveau. Vaak wordt gedacht dat als iets werkt, dat het dan ook overal werkt. Dit voorbeeld laat goed zien dat er altijd situatie specifieke factoren zijn, waar rekening mee gehouden dient te worden en dat dus op sommige plekken andere interventies wenselijk zijn.

Waar kun je dan nog meer aan denken in een wachtruimte? Uit verschillend onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat een natuurafbeelding een positief effect heeft op angstniveau, zo zou het kijken naar natuur(-afbeeldingen) o.a. hartslag verlagend werken.[2]  Mocht een afbeelding lastig zijn kan er ook voor gekozen worden om de muur te verven in een koude kleur (blauw/ groen). Van deze kleuren is bekend dat zij een kalmerend effect hebben en dat de tijd er door sneller lijkt te gaan.[3]

Zo zijn er dus tal van mogelijkheden waar aan gedacht kan worden, maar belangrijk is dat de specifieke situatie het uitgangspunt vormt![1] Kritsidima, M., Newton, T., & Asimakopoulou, K. (2009). The effects of lavender scent on dental  patient anxiety levels: a cluster randomised-controlled trial. Community Dent Oral Epidemiol, 38, 83–87.
Sayorwan, W., Siripornpanich, V., Piriyapunyaporn, T., Hongratanaworakit, T., Kotchabhakdi, N.. &    Ruangrungsi, N (2012). The effects of lavender oil inhalation on emotional states, autonomic nervous system, and brain electrical activity. Journal of the Medical Association of Thailand, 95 (4), 598-606.

[2] Li, X., Zhang, Z., Gu, M.M., Jiang, D.Y., Wang, J. Lv, Y.M., Zhang, Q.X., & Pan, H.T. (2012). Effects of plantscape colors on psycho-physiological responses of university students. Journal of Food, Agriculture & Environment, 10 (1), 702-708.

[3] Valdez, P., & Mehrabian, A. (1994). Effects of color on emotions. Journal of Experimental Psychology General, 123, 394-409.
Van Hagen, M., Galetska, M., & Sauren, J. (2010). Kleur en licht op stations. De invloed van kleur en licht op wachttijdbeleving. Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk. De stad van straks, décor voor beweging. 25 en 26 november, Roermond, The Netherlands.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.