Home Post Omgeving aanpassen? Zo dus!

Omgeving aanpassen? Zo dus!

afbeelding 4Bij Novi Mores zijn we dagelijks bezig met gedragsverandering. Door aanpassingen in communicatie of omgeving kun je mensen net dat duwtje geven, waardoor ze wel het gewenste gedrag laten zien. Hoewel iedereen zich wel wat voor kan stellen bij het aanpassen van communicatie is het veranderen van omgeving wat vager. Daarom hier drie mooie voorbeelden uit de praktijk van Novi Mores waar door aanpassing van omgeving gedrag en/ of beleving wordt beïnvloed!

 

Voorbeeld 1 Stiltecoupé

afbeelding 1De toevoeging van de bibliotheek afbeelding in de stiltecoupé werkt als een prime. Het concept bibliotheek en bijbehorende gedragingen worden geactiveerd bij reizigers, zonder dat ze dit bewust door hebben. Door deze bibliotheek folie spraken mensen minder vaak en lang. Naast dat het invloed had op de beleving, kwam er dus ook daadwerkelijk gedragsverandering tot stand.

Voorbeeld 2 Station in verbouwing

afbeelding 2Dit station in verbouwing scoorde in verhouding slecht op klanttevredenheid. Onderzocht is welk type afbeelding bij zou kunnen dragen aan de beleving. Van natuurafbeeldingen weten we dat mensen zich daar prettiger door voelen. Een ander aspect was het verbeteren van de veiligheidsbeleving, door routing. Bij het ingaan van de tunnel is nu direct duidelijk dat je aan het einde omhoog kan naar een perron, de trams en de stationshal.

Voorbeeld 3 Tram- en bushalte Leidschenveen

afbeelding 3Bij deze pilot draaide het om het verminderen van zwerfafval. Daarnaast is gekozen om een belevingsaspect toe te voegen. Ook hier is gekozen voor natuurafbeeldingen. Het geeft de reizigers als het ware de mogelijkheid om ‘de batterij’ weer even op te laden. Omdat natuur vaak geassocieerd wordt met schoon, activeert het onbewust om de omgeving schoon te houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.