Home Post Vrolijke afvalbakken op het strand in Cuijk

Vrolijke afvalbakken op het strand in Cuijk

SAMSUNG CSCAfgelopen zomer lag je wellicht op het strand van de Kraaijenbergse plassen en hoorde je een boer achter je. Je draaide je om, je zag niet waar het vandaan kwam, maar enkele seconden later hoorde je weer precies dezelfde boer. Je besloot wat langer om je heen te blijven kijken en eindelijk zag je het… het kwam uit de prullenbak!

Het zwerfafval bij de Kraaijenbergse plassen in Cuijk werd, i.o.v. RWS, aangepakt om schonere stranden te creëren. We zijn gestart met een bureaustudie. Op basis van eerdere onderzoeken bij Noordzee stranden, parken, evenementen en bijbehorende sociaal psychologische literatuur hebben we interventies bedacht en laten ontwerpen. Vervolgens hebben we onderzocht of deze interventie bijdraagt aan schoner gedrag van de strandbezoeker.

De Interventie
Huidige afvalbakken werden ingepakt met folie – zo ontstonden 3 figuurtjes. Bij de afvalbakken werd een geluid toegevoegd (hoorbaar bij weggooien), passend bij het figuur. Ook werden er strandvlaggen geplaatst aan de waterkant.

Waarom deze interventie?

  • Allereerst zijn de afvalbakken goed zichtbaar en werken ze verleidend en prikkelend qua vormgeving.
  • Daarnaast is er sprake van een funfactor door het geluid, het wordt leuk en aantrekkelijk om afval weg te gooien.
  • De afvalbakken roepen een positieve associatie op bij strandgasten van jong tot oud.
  • Door afval te zien in de buikjes van de monsters wordt de norm geactiveerd dat het afval in deze bakken hoort.
  • Tot slot wordt het gebied uit de anonimiteit gehaald, er wordt een gevoel van eigenaarschap gecreëerd door de monsters met eigen naam en identiteit. Het strand is van iemand en je bent hier te gast. Dit wordt versterkt door de vlaggen aan de waterkant.

Resultaten
Het onderzoek vond plaats op drie stranden, de interventies werden toegepast op twee stranden en één strand fungeerde als controle strand. Tijdens het onderzoek zijn er blikjes drinken uitgedeeld om goed te kunnen meten wat er met het afval werd gedaan.

  • Door de interventiemaatregelen daalt het percentage blikjes dat op het strand achterblijft. Tijdens de laatste meetperiode liggen er zelfs helemaal geen blikjes meer, terwijl het percentage blikjes op het controlestrand juist toeneemt.
  • Naast de blikjes neemt ook de hoeveelheid zwerfafval (eet- en drinkverpakkingen) op het strand af, er was een daling van 70% in combinatie met de vlaggen en een daling van 85% in combinatie met het geluid in de afvalbakken. Op het controlestrand nam juist de hoeveelheid afval toe met 17% tijdens de meetperiode.

Ook in de media bleven onze vrolijke afvalbakken niet onopgemerkt:

http://www.rtlnieuws.nl/nederland/vrolijke-vuilnisbak-zorgt-voor-veel-minder-zwerfafval

http://www.gelderlander.nl/regio/maasland/cuijk/schonere-stranden-door-hippe-afvalbak-in-cuijk-1.6645089

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.