Home Post Afval scheiden op sportclub? Houd het simpel!

Afval scheiden op sportclub? Houd het simpel!

restafvalSteeds vaker zie je een vorm van afvalscheiding bij sportverenigingen. Soms via de pilot van Schoon Belonen, in samenwerking met een afval inzamelaar, of op eigen initiatief. Het scheiden van plastic flesjes en/of blikjes zorgt voor minder restafval en daardoor lagere kosten voor de sportclubs. Daarnaast kan het bijdragen aan minder zwerfafval. Maar hoe zorg je nu dat leden ook daadwerkelijk hun afval goed gescheiden weggooien?

plastic en restDit weekend was ik bij een sportvereniging, waar ze sinds kort plastic apart inzamelen. Zowel langs de velden als in het clubhuis is de afvalscheiding PLASTIC – REST consequent doorgevoerd. De twee afvalbakken/containers hiervoor staan altijd gebroederlijk naast elkaar. Super goed, zo voorkom je dat mensen met afval in hun hand verschillende kanten op moeten lopen. Minder goed is de communicatie op de afvalcontainers. Deze is verwarrend waardoor het niet optimaal lukt om het gewenste gedrag te bereiken.

Waar gaat het mis?

  • Oranje stickers op de RESTAFVAL container.
  • Verwijzen op de RESTAFVAL container naar de PLASTIC container: PLASTIC IN ORANJE CONTAINER
  • Te veel communicatie op de restafval container: RESTAFVAL – BLIK – PAPIER, Plastic in oranje container.

Op enkele vakidioten na ;), zullen de meeste mensen op de vereniging de containers niet uitgebreid analyseren. Zij handelen op de automatische piloot en verwerken de informatie slechts oppervlakkig. Doordat alle termen op de restafval container staan (rest, papier, blik, plastic) en deze ook nog eens de oranje ‘touch’ heeft, verdwijnt verreweg het meeste afval in deze container, waaronder dus ook het plastic afval.

Hoe zorg je dan dat leden en bezoekers van de sportclub wel hun afval gescheiden weggooien? Houd het simpel! Voorkom dat mensen na moeten denken over waar hun afval in hoort en stimuleer dat ze dit automatisch goed doen.

Hoe dan wel?

  • Gebruik op de restafval container alleen het woord REST
  • Vermijd kleurgebruik oranje voor de restafvalcontainer sticker
  • Gebruik op plastic container alleen het woord PLASTIC
  • Voorzie beide containers van stickers met visuele ondersteuning wat erin hoort (visualiseer wat vooral geconsumeerd wordt)
  • Vermijd overbodige/dubbele communicatie

Ben jij in jouw gemeente of bij jouw vereniging bezig met afval scheiden en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op voor advies op maat!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.