Goede handhygiëne in de sporthal 

In de nazomer van 2021 werden versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. In het licht van deze versoepelingen werden andere basismaatregelen juist belangrijker, zoals goede handhygiëne. Juist in de sporthal zijn schone handen belangrijk; daar is veel contact met elkaar en raken mensen veel materialen aan. DGSC19 was op zoek naar een effectieve gedragsinterventie om handhygiëne in de sporthal te verbeteren. 

Aanpak

Op basis van een gedragsanalyse is de gedragsinterventie ‘Met schone handen’ ontwikkeld. De doelgroep in een sporthal is zeer divers. De interventie moet een breed publiek aanspreken en niet gericht zijn op een specifieke sport. Gekozen is voor een sympathieke wasbeer als boodschapper, die in de verschillende uitingen terugkomt:

  • Welkomstbanner 
  • Desinfectiezuilen met bordjes
  • Wasbakstickers
  • Posters (welkom, kantine, na sporten)

De gedragsinterventie koppelt gewenst gedrag aan specifieke momenten. Het herinnert mensen op het juiste moment aan handhygiëne. 

3x zo vaak handen wassen met zeep

Project info

  • Opdrachtgever: DG Samenleving en Covid-19 (DGSC19)
  • Jaar: 2021
  • In samenwerking met: Inspire to Act (projectleider) en Måke
  • Met dank aan: Sportcomplex Galgenwaard, Sporthal de Hazelaar, NOC*NSF, VSG 

Meer weten?

Lees er alles over in het rapport  
Ga aan de slag met de toolkit