Gedragsaanpak: Doe het zero

Vanaf 1 januari 2025 is er in ongeveer 30 steden een zero-emissiezone (ZE-zone) ingesteld. Voor ondernemers is dit een flinke verandering. Vanaf die datum mogen zij niet meer met een bestelbus die CO2 uitstoot de ZE-zone in. Veel kleine ondernemers waren in de jaren voorafgaand, nog niet op de hoogte van de komst van de ZE-zones. Onze opdracht was de ondernemers te motiveren zich voor te bereiden, zodat ze op tijd klaar zijn voor de komst van de zero-emissiezones vanaf 2025.

Gedragsaanpak

Wij hebben de gedragsaanpak DOE HET ZERO ontwikkeld. Deze aanpak is gebaseerd op het Stages of Change model en beweegt kleine ondernemers stapsgewijs tot gedragsverandering: van ontkennen of niet weten naar beseffen en uitzoeken; en van uitproberen naar overstappen en volhouden. Voor DOE HET ZERO ontwikkelden we diverse middelen binnen de gedragscampagne:

  • Banners
  • Website: www.doehetzero.nl
  • Social media animaties
  • Informatie flyers
  • Brieven 

Gedragsexperiment Zwolle

Stap 1 in de gedragsaanpak is ondernemers van ‘ontkennen of niet weten’ te bewegen naar ‘beseffen en uitzoeken’. Hiervoor hebben we een brievenexperiment gedaan bij 15.000 ondernemers in en rondom Zwolle.We hebben 3 brieven ontwikkeld: één neutrale brief; één gedragsbrief vanuit het perspectief ‘Wat levert het mij op’; en één gedragsbrief vanuit het perspectief ‘Dat bepaal ik graag zelf’. De brieven informeren ondernemers over de komst van de ZE-zone in Zwolle en stimuleren hen om op de website DOEHETZERO.NL te kijken wat dit voor hun bedrijf gaat betekenen. Op deze website staat specifieke informatie over de ZE-zone in Zwolle en algemene informatie over zero-emissiezones toegespitst op kleine ondernemers. In de gedragsbrieven zijn de volgende gedragstechnieken toegepast: sociale norm, gevoel van urgentie verhogen en weerstandreductie.

Verdrievoudiging van websitebezoek doehetzero.nl 

De twee gedragsbrieven zijn het meest effectief. De gedragsbrief ‘Wat levert het mij op’ leidt tot 2x zoveel websitebezoek en de gedragsbrief ‘Bepaal ik graag zelf’ tot 3x zoveel websitebezoek dan de neutrale brief.

Meer weten?

Project info

  • Opdrachtgever: Stichting Connekt – Top Sector Logistiek
  • Jaar: 2021-2023
  • In samenwerking met: Inspire to Act (projectleider); Behavioural Insights en NDOC
  • Met dank aan: Ministerie van IenW