Een haard of houtkachel is gezellig. Maar de rook uit de schoorsteen kan ook voor overlast zorgen in de buurt. Van gezondheidsklachten tot geuroverlast. Als onderdeel van de ‘aanpak luchtkwaliteit’ wil de gemeente Woerden de gezondheid van haar inwoners beschermen en overlast door houtstook verminderen, zonder houtstook te verbieden. Daarvoor ontwikkelden we de gedragscampagne: DENK BIJ JE VUURTJE OOK EVEN AAN JE BUURTJE.
Unity als gedragsprincipe
Een belangrijk gedragsprincipe dat we in deze campagne gebruiken is het gedragsprincipe unity. Hoe sterker het gevoel van eenheid, hoe meer we ons verbonden voelen met elkaar en hoe meer we geneigd zijn iets voor elkaar te doen. Het gevoel van eenheid wordt versterkt door een gedeelde identiteit of herkomst. Mensen die hout stoken en mensen die overlast ervaren hebben ook een gedeelde identiteit: ze wonen in dezelfde straat of buurt. Door deze gedeelde identiteit als buren te benadrukken in de campagne, voelen mensen zich meer verbonden met elkaar, waardoor ze dus meer geneigd zijn iets voor elkaar te doen.
Twee doelgroepen: houtstokers & mensen die last hebben van houtstook
De campagne richt zich duidelijk op de twee doelgroepen: mensen die houtstook & mensen die overlast ervaren van houtstook. De overlast van houtstook is het grootst bij mistig en/ of windstil weer. Daarom ligt de focus van doelgedrag op: Stook niet bij mistig of windstil weer. Dit is een kleine stap voor houtstokers, met groot effect voor mensen die last hebben van houtstook. Deze sympathieke benadering voorkomt weerstand bij de doelgroep houtstokers.
Voor de campagne ontwikkelden we de volgende middelen:
- Posters
- Postkaartje als gespreksstarter
- Luciferdoosjes
- Informatieflyer voor houtstokers
- Informatieflyer voor mensen die last hebben van houtstook
- Beachflag
- Socialmedia post
- Toolkit voor gemeente
Opdrachtgever: “De boodschap was heel goed. Het speelde in op wederzijds begrip. Hierdoor ging het gesprek over ‘houd rekening met de buren’. Geen discussies over wel of niet stoken.”
Projectinfo
- Opdrachtgever: Gemeente Woerden
- Jaar 2023-2024
- In samenwerking met: Inspire to Act (projectleider) en NDOC




