Broodjes voor onderweg, een koffie to-go en ander lekkers. Op de verzorgingsplaats (parkeerplaatsen langs de snelweg) wordt er van alles gegeten en gedronken. Helaas belandt niet alles in de afvalbak. Daarom heeft Rijkswaterstaat gevraagd een gedragsinterventie te ontwikkelen ter preventie van zwerfafval op verzorgingsplaatsen.
Gedragsinterventie : Deze P is mijn…
Bij het ontwikkelen van de gedragsinterventie moesten we de verschillende doelgroepen goed in gedachten houden. Vanuit sociale identiteit is het belangrijk dat mensen zich identificeren met de boodschap(per). Een vrachtwagenchauffeur zal zich minder aangesproken voelen door een bord waarop een snelle zakenman staat en v.v.. Voor deze gedragsinterventie gebruikten we daarom verschillende personen.



Belangrijke gedragstechnieken die we hebben toegepast bij het ontwikkelen van deze gedragsinterventie zijn: sociale normen, handelingsperspectief en placemaking. Deze gedragsinterventie bestaat uit verschillende middelen:
- borden aan de de lantaarnpalen
- borden aan afvalcontainers
- stickers op afvalcontainers
- tafel- en bankstickers
Effect: Bezoekers gooien vaker afval in de afvalbak
De gedragsinterventie is uitgetest op verzorgingsplaats Kriekampen. Verzorgingsplaats Kloosters diende als controlelocatie. Tijdens de nameting in juni was het veel drukker op beide verzorgingsplaatsen dan tijdens de voormeting in mei. Op verzorgingsplaats Kloosters nam de hoeveelheid zwerfafval evenredig toe aan het aantal bezoekers. Op verzorgingsplaats Kriekampen bleef deze toename dankzij de gedragsinterventie uit.
Meer weten?
Project info
- Opdrachtgever: Rijkswaterstaat
- Jaar: 2022/2023
- In samenwerking met: Inspire to Act en NDOC
- Met dank aan: Verzorgingsplaats Kriekampen en Kloosters (A58)




